utorok 19. júla 2016

Základ je zelenina

Dnes nám Florentýna poradila plánovať večeru od zeleniny. A hneď aj pridala úlohu - pripraviť jedlo, v ktorom bude aspoň tretina zeleniny.

Pôvodne som plánovala plniť výzvu na obed. Ale nakoniec sa mi trochu pomenili  pracovné povinnosti a ja som sa k príprave obedu vôbec nedostala. Nakoniec som dnešnú úlohu zachraňovala aspoň tanierom caprese na večeru. Hádam sa mi to počíta.




Želám vám pekné radostné dni! A dobrú chuť!


Letná kuchárska škola s KPD: 2. týždeň.

Tento týždeň som sa v "kuchárskej škole s Florentýnou" trochu ulievala. Zo siedmich úloh som splnila len päť. Sladký zákusok zo snehového cesta som v nedeľu nepiekla, pretože som akosi nemala chuť na sladké a piecť len aby som splnila úlohu sa mi nechcelo. Obzvlášť, ak nám práve došli vajíčka a aj požičať by som si musela len od niekoho, kto ich mal už málo. Možno niekedy nabudúce, s prispením žolíka. Rozhodne si ale cesto nadnášané snehom chcem vyskúšať. Myslím okrem čisto bielkového cesta ako v pusinkách či torte pavlova.

Zato na hlavu som sa postavila vcelku ochotne. Aj keď teda nie na svoju. Hľadala som najprv nejaké kapustné hlavy... potom mince (ale tie sa blbo fotia), knihy ako Hlava XXII, alebo Tranzistorová hlava. Ale nakoniec som si tú úbohú postúpanú hlavu musela sama namaľovať.


nedeľa 17. júla 2016

Výnimočná domáca zmrzlina

Dnes som spojila dve výzvy v jednom jedle. Zadania: 

- Připravte něco sladkého mraženého (http://vyzva.kucharkaprodceru.cz/17-prazdninova-vyzva-2016/

som spojila do jednej výnimočnej zmrzliny. 

Pokyn "...pripravíte nejaký výnimočný pokrm. Najlepšie novinku, ktorú ste vždy chceli vyskúšať, ale nikdy k tomu doteraz neprišlo," som tentoraz vzala vážne. Na "trojminútovú" ovocnú zmrzlinu sa už chystám asi rok. Odkedy som si o nej prečítala u Florentýny (https://www.kucharkaprodceru.cz/domaci-zmrzlina/). Dokonca som kvôli tomu kúpila mixér, ktorý zvládne rozsekať ľad. Ale pokusy som odkladala zo dňa na deň, z jesene na jar... až konečne prišiel ten čas a vďaka výzve som to už nemohla odložiť ani o jeden deň. 

Síce som sa k mixéru (a mrazeným malinám) dostala až večer, ale to ma nemohlo odradiť. S polnocou sa dnešné zadanie výzvy končí a to by bola škoda nestihnúť ho. 

Šťastne môžem konštatovať, že pokus sa vydaril. Rozmixovala som mrazené maliny s trochou kyslej smotany a lyžičkou cukru, pridala pár lístkov mäty a preložila do misky. Ochutnala... 

Keďže mi to na večer pripadalo trošku moc silné (ľahké a chuťovo výrazné, s vysokým glykemickým indexom), nakoniec som si do zmrzliny primiešala ešte trochu ovsených vločiek. A musím povedať, že takto to budem robiť častejšie. S primixovanými ovsenými vločkami, z toho budú vynikajúce letné raňajky! 

Dobrú chuť! (A dovidenia zajtra!) 

PS: Teraz asi častejšie budem zdieľať denné úlohy tu na blogu (okrem týždenných zhrnutí), hlavne ak budem cestovať)

štvrtok 7. júla 2016

Veľký lov letných radostí - 1 týždeň

Spolu s prázdninami sa začal aj náš Veľký lov letných radostí. Aktivity na každý prázdninový deň. Každý deň aspoň niečo, čo nám prinesie radosť. Každý deň aspoň jeden dôvod zapamätať si ho. Každý deň niečo, čo nás vytrhne zo stereotypu všedných dní. Každý deň niečo veselé, bláznivé, alebo aspoň milé. Aby sme si užili prázdniny - malí aj veľkí.


A keďže už prešiel prvý týždeň, je tu prvý súhrnný článok mojich letných aktivít.

Piatok 1. júla: 

Letná kuchárska škola s KPD: 1. týždeň

Prázdniny sa už začali, a hoci pre nás nie úplne najšťastnejšie, znovu som sa zapojila do Letnej výzvy Kuchařky pro dceru. Tentoraz ju Florentína poňala ako letnú kuchársku školu. Nuž, som zvedavá, čo sa naučím, priučím, v čom sa pocvičím a získam prax. Očakávam, že po prázdninách budem v kuchyni zase o kus viac "pečená-varená". Alebo možno skôr pečúca-variaca. A hlavne s radosťou!

Súťažné príspevky som tentoraz začala dávať na sociálnu sieť. Ale aby som mala všetko pekne po kope, rozhodla som sa aj vám tu ukázať niekoľko fotografií z plnenia úloh.

Čistý a prázdny drez