streda 12. augusta 2015

Letná výzva: Zaprávaná fazuľka

Na stránke kucharkaprodceru.cz je asi len jeden taký článok, ktorý vzbudil v mnohých pochybnosti a neistotu. Je to kapitola o "zadělávání" [link]. Tiež som z toho najprv nebola veľmi múdra. O to viac, že som ani nevedela, ako sa spomínaná úprava volá po slovensky.

Predpokladám, že autorka tiež nemala radosť z toho všeobecného nepochopenia až takmer strachu zo "zadělávání".  A tak nám do Veľkej prázdninovej výzvy zaradila aj "povinnosť" vyskúšať si niečo "zadělávané" - teraz už viem, že je to po slovensky zaprávané. (Čo mimochodom tiež neviem, čo presne znamená, ale aspoň viem, že som sa s tým výrazom už niekedy stretla.) Hneď pripojila aj link na pôvodný článok, kde podrobne vysvetľuje postup. 

 

Najprv som nebola nadšená. Okrem toho, že som podobne ako mnohí ďalší nemala jasno, ako sa to "zadělávaní" vlastne robí, mala som dnešný deň naplánovaný inak. A veru, zaprávanie sa do neho veľmi nehodilo. Nakoniec som sa k tomu dostala - až večer, krátko pred polnocou. Medzičasom som pochopila, že zaprávať môžeme aj zeleninu, fazuľové lusky sú výborné. Takže odpadla povinnosť zháňať vhodné mäso a strácať čas jeho varením, úpravou a potom povinnosťou jesť. ;-) 


Nakoniec to vôbec nebolo zložité, a dokonca mi príprava zápražky (jíšky) i celé varenie trvalo menej, ako som predpokladala. Najviac som sa "zabávala" so zjemňovaním - rozhodla som sa po prvýkrát použiť na zjemnenie (zahustenie) vaječný žĺtok. Povzbudená výsledkami s prípravy citrónového krému (Lemon curd) som si povedala, že skúsime niečo nové. Ale zo strachu, aby sa mi žĺtok nezrazil som hotovú omáčku prihrievala veľmi pomaly, a teda dosť dlho. Ale už je hotovo - HURÁ! Teraz už len upratať kuchyňu a hotový prívarok odložiť niekam, kde nás počká do zajtra obeda.


Dobrú chuť! A dovidenia zajtra. 
Letitia


PS: Nechcete sa aj vy naučiť dobre variť zaprávané jedlá? Skúste to podľa podrobného vysvetlenia od Florentýny. A nezľaknite sa, naozaj to vôbec nie je zložité. Florentýna sa nám len pokúsila vysvetliť úplne všetko tak, aby sme nemohli urobiť chybu.
Celý článok nájdete na tejto adrese: https://www.kucharkaprodceru.cz/zadelavani-tepelna-uprava/
Dovidenia a nech sa vám darí!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zanechajte mi, prosím, pár milých slov. Určite ma potešia. Radostný deň!