Čo sa týka môjho varenia, mám zopár menších (alebo aj väčších) problémov. Napríklad nie som schopná uvariť (a takmer ani zjesť) nič s prípravkami ako vegeta, masox (skrátka kupované dochucovadlá, nedajbože ešte obsahujúce glutamáty) a kvalitný "bezglutamátový" vývar som zatiaľ v obchode neobjavila (vraj existujú!). Ešte som tiež nedorástla do umenia pripraviť si vývar doma. Takže veta "Prilejeme vývar..." tak často používaná v receptoch na polievku ma vždy mierne znechutí. A vyskytuje sa takmer vo všetkých receptoch!
Ale polievky máme radi! Aj bez vývaru. Že sa to nedá? Skúsim vás dnes presvedčiť o opaku.
Prvú polievku, ktorá mi aj chutila, ma naučila variť kamarátka. Mrkvovú na kyslo. Bolo to v čase, keď môj maličký syn začínal jesť príkrmy a ja som hysterčila, že neviem čo mu variť. Tajomstvo dobrej polievky je v tom, že zeleninu (mrkvu) musíme najprv opiecť, až potom zaliať vodou (takto získa polievka lepšiu a zaujímavejšiu chuť). Na záver sa táto "Jankina" polievka mala zaliať zátrepkou z kyslej smotany, do ktorej sme pridali soľ a trochu škrobu (hladká múka, alebo zdravšia verzia - solamil), aby sa nezrazila.
Ale časom som zistila, že ak zeleninu naozaj dostatočne osmahnem, voda v ktorej sa varila bude ochutená dosť na to, aby som ju mohla podávať aj bez zátrepky. Včera som robila petržlenovú. A vrámci "Polievkového týždňa" v skupine Kuchařky pro dceru sa o ňu podelím aj s vami.
Petržlenová jednoduchá polievka
Prísady:
za lyžicu bravčovej masti (alebo ľubovoľný tuk)
1 stredne veľká cibuľa
5 stredne veľkých až menších koreňov petržlenu
hrsť petržlenovej vňate
strúčik cesnaku
soľ, korenie podľa chuti (ja si vystačím s mletým čiernym)
Postup:
Na masti opečieme do sklovita cibuľu nakrájanú na kocky. Pridáme petržlen očistený a nakrájaný na tenké plátky (kolieska). Osolíme a smažíme, kým nezačne prichytávať a hnednúť.
Podľa pôvodného receptu by sa mala zelenina po počiatočnom opečení zaliať trochou vody (1 cm nad dnom) a dusiť kým sa voda neodparí. Potom znovu necháme zeleninu pripiecť do hnedej farby a až teraz zalejeme vriacou vodou. Takto sa asi lepšie uvoľní chuť zeleniny. Ale príliš často som v tomto bode postupu vyrábala na dne hrnca čierne uhlie, tak som sa rozhodla ho vynechávať. Postačí, ak na začiatku vydržím dosť dlho, kým zelenina trochu zmäkne a zhnedne. Trocha šťavy pustí zelenina po osolení, väčšinou toto stačí na ochutenie polievky.
Keď zelenina chytila dosť tmavú hnedú farbu (ešte trocha a bola by prihoretá), pridáme cesnak pokrájaný na malé kúsky, trochu dosolíme a ešte chvíľku dusíme (aby sa cesnak rozvoňal a trochu opiekol, ale neprihorel). Nakoniec ju zalejeme vriacou vodou a varíme do mäkka. Stačí 10-20 minút. Keď sa dá koliesko petržlenu rozdeliť na polovicu pritlačením varešky o stenu hrnca, je dosť mäkký a môžeme polievku dokončiť.
Ak treba, dolejeme horúcu vodu, podľa potreby dosolíme, prisypeme vňať nakrájanú na hrubšie kúsky a na vypnutom sporáku necháme trochu prehriať (zavädnúť).
V prípade, že nemáte čerstvú petržlenovú vňať, môžete použiť napríklad pažitku, alebo hoci zelenú cubuľku, alebo vňať sušenú. Sušenú vňať odporúčam ešte chvíľku povariť, aby zmäkla a uvoľnila chuť.
K tejto polievka sa hodia chlebové krutóny, prípadne halušky, alebo drobnejšia cestovina (písmenká). Ale je chutná aj bez závarky.
My často robievame naše obľúbené "diétne" krutóny. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Krajec chleba opečieme v hriankovači a nakrájame na kocky. Hotovo. Tesne pred jedlom si každý nasype do taniera toľko chlebových kociek, koľko chce.
DOBRÚ CHUŤ!
Ak vám tento môj recept nestačil, prípadne vás nezaujal, mnoho možností ponúkajú aj krémové jednodruhové polievky od Florentýny. Práve minulý týždeň som ich zopár vyskúšala a sú naozaj výborné, chutné, jemné, krémové, husté. A bez štipky múky, alebo iného škrobu!
![]() |
Cukinová polievka s chlebovými krutónmi |
![]() |
Krémová mrkvová polievka s krutónmi a pažítkou |
Nech sa vám darí variť s radosťou a jesť s chuťou.
Radostný deň a dovidenia niekedy nabudúce!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Zanechajte mi, prosím, pár milých slov. Určite ma potešia. Radostný deň!