nedeľa 30. augusta 2015

Letná výzva: Pečiem medovníky

Kedy by sa mali piecť medovníčky k Vianociam? No predsa v lete, aby sa do Vianoc pekne rozležali. Aspoň podľa Florentíny ( http://vyzva.kucharkaprodceru.cz/47-vanocni-pernicky/ ). A tak poslúcham. O to viac, že sme dnes dostali jedinečnú a poslednú možnosť doplniť si chýbajúcu úlohu. Mne chýbala zo všetkých už len uloha č. 47, takže som neváhala a aj v trochu bojových podmienkach piekla medovníčky.

Zohnať v tunajších obchodoch perníkové korenie, vydolovať z fľašky stuhnutý med, vyvaľkať cesto pomocou fľaše od vína, nastaviť správnu teplotu na (mini)rúre... Ale nakoniec sme to zvládli a časť upečených medovníkov sme vychutnávali večer pri hre. Ostatné ale už uložím na Vianoce.

A ako som postupovala? Predsa podľa receptu od Florentíny ( http://vyzva.kucharkaprodceru.cz/47-vanocni-pernicky/ )

90 g medu
50 g cukru krupice
65 g tuku, ideálně másla
300 g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžíce kakaa
1/2 lžičky perníkového koření
1 vejce

Na dohotovení:
žloutek rozmíchaný se lžící vody

1. Med smíchejte s cukrem v malém kastrůlku nebo misce, postavte do vodní lázně a vše společně zahřívejte a míchejte, až se cukr rozpustí. Nechte vychladnout.

2. Cukrem obohacený med vyškrábněte do mísy, přidejte ostatní suroviny a zpracujte na vláčné těsto. Bude se trochu lepit, ale to kvůli medu. Rozválejte na tloušťku asi půl centimetru, vykrojte tvary, skládejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte při 180 stupních asi 11 minut.

3. Po vytažení z trouby horké perníčky rychle potřete žloutkem rozšlehaným s vodou.

Dobrú chuť! A dovidenia zajtra.
Letitia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zanechajte mi, prosím, pár milých slov. Určite ma potešia. Radostný deň!